sunnuntai 10. huhtikuuta 2011

Basilika

Onko kenelläkään teistä monivuotista basilikaa?

Minulla on. :) Työskentelin kesällä 2008 eräällä puutarhalla, missä kasvatettiin punasävyistä basilikaa. Puutarhuri itse ei yrteistä oikein perustanut, eikä yrtit kukkavoittoisalla puutarhalla menneet kaupaksi. Työsuhteen päätteeksi haalin mukaani monenlaista yrttiä. Sekä Basilikan isolla B:llä.

Tänä vuonna tuo basilika täyttää kolme vuotta. Korkeutta on n. metri ja lannoituksen myötä se pukkaa uutta vartta, minkä kerkiää. Tuossa pari viikkoa sitten sain aikaiseksi nappasta pari pistokasta ja törkkäsin ne multaan. Nyt ainakin yksi pistokkaista kasvattaa uusia lehtiä. Toiset pistokkaat eivät vielä ole innostuneet, mutta innolla odottelen niidenkin lähtevän mukaan leikkiin.

Sen verran suuri tuo minun basilikani on, että se on herättänyt ihmetystä tuttavapiirissäni. Nätiksi rehua ei voi kehua. Mutta se hoitaa hommansa erittäin hyvin. Vai miltä kuulostaa aamuvoileipä tomaatilla, mozzarellalla ja basilikalla höystettynä? Nii'in, slurpsista vaan. :)

Joku kertoi minulle joskus basilikan hoidosta seuraavaa:

* Ei siedä kylmää, paleltuu helposti (Olen pitänyt basilikan sisätiloissa, kesällä siirretty ulos)

* Basilika ei pidä siitä, että siitä napsitaan yksittäisiä lehtiä. Leikkaa basilikasta aina pätkä jättäen muutama lehtipari jäljelle, jolloin se lähtee kasvattamaan uutta vartta jäljelle jääneen lehtiparin hangasta. Toimii!!! Tässä kuvaa uudesta innokkaasta kasvusta, joka on lähtenyt hangasta.


Tämä minun kestolajikkeeni on latinankieliseltä nimeltään Ocimum basilicium magic mountain. Suosittelen lämpimästi kaikille basilikan ystäville. Tuttavani ovat kertoneet, etteivät kaupoista ostetut sileälehtiset basilikat oikein tahdo menestyä, vaikka niitä kuinka leikkelisi oikeaoppisesti. Tämä on kestänyt kolme vuotta, sillä on selkeästi puinen varsi ja elinvoimaa toivottavasti vielä pitkäksi aikaa.

Ps.Tutustuin eilen naapuriin, joka lupasi minulle perennoita kukkapenkistään. Hänellä on kuulemma paljon ylimääräisiä perennoja jakamisten jäljiltä. Mikä mainio naapurussuhteen aloitus! :)

PPS. Käsityöt ovat jälleen tauolla, sillä virkkuukäteni ärtyi perjantain jakun viimeistelystä pahanpäiväisesti. Olen hiukan paniikissa sen suhteen. Pelottaa, että joudun kohta luopumaan rakkaasta harrastuksesta. Tai sitten hyväksyn sen tosiasian, että virkkaan enintään puoli tuntia kerrallaan, enkä joka päivä, ja vain pieniä töitä.

2 kommenttia:

 1. Tosi kiva, että saat lähistöltä taimia, koska ne on jo testattu siinä ympäristössä. Eli luultavasti menestyvät vähintään yhtä hyvin kuin naapurissa.

  Basilikasta tykkään ja kasvatan sitä joka kesä muillekin. Se latvojen napsiminen toimii heti pienellä taimellakin, eli basilika alkaa kasvattaa edellisestä lehtihangasta uusia oksia ja pensastuu eikä pääse kukkimaan.

  Syksyllä basilikasta, lipstikasta, tomaatista, paprikasta ja muista yrteistä saa mahtavaa yrttisuolaa, kun kuivaa suolaseoksen uunissa ja sitten jauhaa tehosekoittimella.

  Itse en saa ikuna menestymään sisällä mitään :).

  VastaaPoista
 2. Olen kerran kokeillut kasvattaa basilikaa huonoin tuloksin. Mutta enhän minä mikään viherpeukalo olekaan, kaikki tuppaa kuolemaan ennemmin tai myöhemmin... Ajatus yrttien kasvattamisesta itse on kutkuttava, mutta taidot ei taida ihan riittää... Onneksi sinä olet toista maata :)

  VastaaPoista

Kommenttisi piristää aina, kiitos!