sunnuntai 11. helmikuuta 2018

Virkattu kaktus ja sen ohje

 Kissataloudessa kasvit ovat jatkuvalla koetuksella. Eilen sain päähäni, että haluan kaktuksia. Selailin netin tarjontaa ja näkemieni kuvien perusteella aloitin virkkaamisen. Lopputuloksesta tuli mielestäni niin kiva, että halusin kirjoittaa ohjeen teillekin. :)

Ilmainen ohje Virkattu kaktus
Lyhenteet
* ps = piilosilmukka
* kjs = ketjusilmukka
* ks = kiinteä silmukka
* p = pylväs
* kohop = kohopylväs

Käytin virkkaamiseen kahden väristä villalankaa. 3 kjs kerroksen alussa vastaavat aina kerroksen ensimmäistä pylvästä.

Virkkaa aluksi 4 kjs ja sulje ne piilosilmukalla renkaaksi.
1. krs: virkkaa 3 kjs (= 1. pylväs) ja 7 p renkaaseen. Sulje kerros piilosilmukalla 3. kjs:aan. Yht. 8 p.
2. krs: virkkaa 3 kjs ja kohop aloituspylvääseen (joka siis koostuu ensimmäisen kerroksen 3:sta ketjusilmukasta). Seuraavaan pylvääseen *1 p ja kohop*. Jatka *--* 6 kertaa kerroksen loppuun ja sulje piilosilmukalla. 8 p ja 8 kohop. (Video-ohje kohopylvään tekoon kliksuti*täältä*klik)
Tässä menossa 2. kerroksen kolmas kohopylväs.

2. kerroksen jälkeen työn pitäisi näyttää tältä.
 3. krs: 3 kjs ja p samaan silmukkaan, *kohop kohopylvääseen, 2 p seuraavaan silmukkaan*. Jatka näin kerroksen loppuun asti ja sulje kerros ps:lla 3. kjs:aan. 16 p ja 8 kohop
3 kerrosta tehtynä.
 4. krs: 3 kjs ja p seuraavaan silmukkaan, *kohop kohopylvääseen, p kahteen seuraavaan silmukkaan*. Jatka näin kerroksen loppuun asti ja sulje kerros ps:lla 3. kjs:aan. 16 p ja 8 kohop.

5-11. krs: Jatka 4. kerroksen tapaan.

5 kerrosta tehtynä.

11 kerrosta tehtynä.
 12. krs: Virkkaa 2 kjs, p seuraavaan silmukkaan, kohop, kaksi yhteenvirkattua pylvästä, kohop jne. kerroksen loppuun asti. Ps ensimmäiseen pylvääseen. 8 yhteenvirkattua pylvästä ja 8 kohop.
13. krs: virkkaa 3 kjs, *kohop, p*. Toista *--* kerroksen loppuun ja sulje kerros piilosilmukalla. 8 p ja 8 kohop.
13 kerrosta tehtynä.

14. krs: virkkaa 1 kjs ja ks samaan silmukkaan, Ks jokaiseen silmukkaan ja lopuksi piilosilmukka ensimmäiseen kiinteään silmukkaan. Yht. 16 ks
15. krs: Toista krs 14. Katkaise lanka ja päättele. Yhteensä 16 ks.
Vasemmalla tämän ohjeen mukaisesti tehty kaktus ja oikealla samalla idealla tehty suurempi kaktus. Ison kaktuksen ensimmäisessä kerroksessa on 11 pylvästä kahdeksan sijaan.

Jalusta/maa-alusta
Jotta kaktus pysyisi paremmin pystyssä, tein sille pienen jalustan eri värillä virkkaamalla jokaiseen kiinteään silmukkaan kaksi pylvästä. Isomman kaktuksen jalustaan tein vielä toisen kerroksen pylväitä.

Lopuksi täytin kaktukset rypistetyillä sanomalehtisuikaleilla, sillä minulla ei ollut täytevanua ja halusin saada kaktukset IhanHetiJustNyt valmiiksi.
 Täytin siskolta syksyllä saamani ruukun sanomalehdillä ja "istutin" kaktukset paikoilleen.
Lopuksi viimeistelin istutuksen koristekivillä ja laitoin ruukun paikoilleen. Rakas kolliherrani Mörkö on hulluna kaikkeen virkattuun, joten saas nähdä, kauanko kaktukset pysyvät ruukussaan. Mutta ainakaan nämä eivät ole myrkyllisiä, eikä niitä tarvitse kastella, eivätkä ne tarvitse auringonvaloa.


Toivon, että ohjeesta oli sinulle iloa. 
Olisi tosi mukava tietää, 
jos käytät ohjettani. :)

1 kommentti:

 1. Moi!
  Eksyin tänne, kun lueskelen täällä eri blogeja.
  Täällähän on kaikkea ihanaa, karvakavereita unohtamatta:)
  Kivat kaktukset olet virkannut ja voi mikä ihana lamppu:)
  Kiitos selkeästä ohjeesta, sen avulla meikäläinenkin varmasti onnistuu, nimittäin tämä menee kokeiluun jossain vaiheessa:)
  Aurinkoista kevättä sinulle!
  T:-Satuli-

  VastaaPoista

Kommenttisi piristää aina, kiitos!